Ευρετήριο Λέξεων για την Α' τάξη

Φέτος η Α' τάξη έχει την τιμητική της! Η μεγάλη μου κόρη πάει Α' και αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμένα!

Μετά τα Μικρά Βιβλία των Γραμμάτων σειρά έχει το Ευρετήριο Λέξεων!
Στα ευρετήρια του εμπορίου (που είναι πολύ πρακτικά!) δυσκολεύονται να γράψουν οι μικροί μας μαθητές μιας και τώρα μαθαίνουν το ύψος των γραμμάτων πεζών και κεφαλαίων, με αποτέλεσμα συχνά μία λέξη να μοιάζει κάπως έτσι: 
Πιπίλα

Φαντάζει αστείο έτσι; Και ναι μεν πολλοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν κάποιο τετράδιο πρώτης γραφής όπου υπάρχουν οι τριπλές αυτές γραμμούλες που βοηθούν τα παιδάκια μας να διαχωρίσουν τα ύψη των γραμμάτων, όμως θα μπορούσαν να βοηθηθούν ακόμα περισσότερο με ένα ευρετήριο λέξεων όπου θα γράφουν ολόκληρη τη λέξη στις τριπλές γραμμούλες.
Φυσικά, να μη ξεχνάμε πως ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να εξασκούνται και να γράφουν και σε κανονικό τετράδιο, π.χ. αντιγραφής.


Στο ευρετήριο οι μαθητές πέρα από τη λέξη που γράφουν σε τριπλές γραμμές, μπορούν να ζωγραφίσουν και μία εικόνα της λέξης, κάνοντας τη μάθησή της πιο διασκεδαστική!

Το αρχείο είναι ασπρόμαυρο, εκτός από το εξώφυλλο.
Εκτυπώστε το εμπρός-πίσω! Μπορείτε είτε να το συρράψετε ή ακόμα καλύτερα να του περάσετε ένα σπιράλ. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ξεπερνάει τον προϋπολογισμό σας, μπορείτε να το τρυπήσετε με τον διακορευτή και να το περάσετε σε ένα φάκελο με έλασμα!!!

Κατεβάστε το αρχείο από εδώ!

Συνεχίστε την ανάγνωση »

Η Ανατομία ενός Λουλουδιού - Τα μέρη του άνθους

Στη Μελέτη Περιβάλλοντος της Δ' τάξης συναντάμε στην 3η Ενότητα το Μάθημα 4: Διαδρομές της γύρης, ταξίδια των σπόρων. Ο πολλαπλασιασμός των φυτών. 
Στα πλαίσια αυτού του μαθήματος το διαδραστικό βιβλίο μας παρέχει τους συνδέσμους δύο πολύ όμορφων εφαρμογών στο Φωτόδεντρο: μία με πληροφοριακό για τα μέρη του άνθους και μία άσκηση αντιστοίχισης πάλι με τα μέρη του άνθους.

Με αφορμή αυτό το μάθημα σας ετοίμασα μία αφίσα - κατασκευή για την τάξη.
Στο αρχείο που θα κατεβάσετε θα βρείτε 5 σελίδες με τα μέρη του λουλουδιού και πληροφορίες για κάθε μέρος.
Χρωματίστε τα μέρη (σελίδες 2 - 5) και στη συνέχεια κόψτε τα και κολλήστε τα πάνω στο λουλούδι της πρώτης σελίδας.

Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.

Συνεχίστε την ανάγνωση »

Ουράνια Τόξα Συμπληρωμάτων Αριθμών 1 - 10

Ένα βοήθημα για την κατανόηση των Συμπληρωμάτων ενός αθροίσματος για τα αθροίσματα από το 1 έως το 10. Το αρχείο αποτελείται από 2 είδη φύλλων εργασίας
Στο πρώτο, οι μαθητές χρωματίζουν τα ουράνια τόξα με δύο χρώματα για κάθε άθροισμα που να δείχνουν τους δύο προσθετέους (όπως φαίνεται και στην εικόνα). 
Στο δεύτερο φύλλο εργασίας, οι μαθητές χρωματίζουν τα ουράνια τόξα όπως και στο προηγούμενο φύλλο, με τη διαφορά ότι τώρα πρέπει μόνοι τους να συμπληρώσουν τα αθροίσματα και να τα αντιστοιχίσουν στο αντίστοιχο τόξο.Φυσικά μπορείτε να κόψετε το κάθε ουράνιο τόξο και να το κολλήσετε στο τετράδιο του/της μαθητή/τριας.

Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.

Συνεχίστε την ανάγνωση »

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Φύλλα εργασίαςΣτις 16 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και για άλλη μια φορά η Συνεργασία Εκπαιδευτικών Σελίδων έβαλε τα δυνατά της να καλύψει το θέμα από τις περισσότερες πλευρές.
Η Τάξη Μαγική σας ετοίμασε Φύλλα Εργασίας για όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχετικά με τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες. 

Στο αρχείο θα βρείτε:
  • Είμαστε ότι τρώμε (2 σελίδες): Βιβλίο για την τάξη (εξώφυλλο & φύλλο μαθητή) για να καταγράψουν οι μαθητές τι τρώνε συχνότερα και να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους με βάση αυτές τις τροφές.

  • Τρώμε Υγιεινά: Φύλλο εργασίας για μικρές τάξεις όπου οι μαθητές επιλέγουν την πιο υγιεινή επιλογή.

  • Υγιεινές Επιλογές: Φύλλο εργασίας για μικρές τάξεις όπου οι μαθητές χρωματίζουν και κόβουν τις τροφές στα δεξιά και τις ταξινομούν ανάλογα με τη συχνότητα που θα πρέπει να τις τρώμε και το αν είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας.

  • Ξεχωρίζουμε τις τροφές (2 σελίδες): φύλλο εργασίας. Εδώ οι μαθητές χρωματίζουν και κόβουν τις τροφές της δεύτερης σελίδας και τις ταξινομούν με βάση το είδος τους (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κτλ.).

  • Υγιεινό πιάτο: φύλλο εργασίας για όλες τις τάξεις, όπου οι μαθητές ζωγραφίζουν μέσα στο πιάτο τις τροφές που θα πρέπει να περιέχει μία υγιεινή επιλογή και στις ανάλογες ποσότητες.

  • Υγιεινό κολατσιό (2 εκδόσεις): φύλλο εργασίας για όλες τις τάξεις. Οι μαθητές ζωγραφίζουν το κολατσιό που θα πρέπει να έχουν στο σχολείο.

  • Ουράνιο Τόξο των Τροφών (5 σελίδες): φύλλο εργασίας για όλες τις τάξεις. Οι μαθητές σχεδιάζουν τροφές με βάση τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Υπάρχουν επιπλέον 4 ουράνια τόξα ανά εποχή (φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι) ώστε να καταγράψουν τροφές που βρίσκουμε κυρίως εκείνες τις εποχές. Μία αφορμή να μιλήσουμε για τα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχής.

  • Στα ίχνη της ζάχαρης (2 εκδόσεις): φύλλο εργασίας για μικρές και μεγάλες τάξεις. Η πρώτη εκδοχή αφορά τις μικρές τάξεις, ενώ η δεύτερη τις μεγαλύτερες όπου οι μαθητές μέσα από κατάλληλες πράξεις υπολογίζουν πόσα κουταλάκια ζάχαρης περιέχουν οι τροφές που παρουσιάζονται. Έξτρα κενό φύλλο εργασίας για να συμπληρώσουν και άλλες τροφές!!!

  • Τρώω τις Βιταμίνες μου: πληροφοριακό φυλλάδιο για το τετράδιο των μαθητών που αναφέρει τα οφέλη σημαντικών για τον οργανισμό βιταμινών, μετάλλων και άλλων στοιχείων! Συνδυάστε το με το υλικό του Μαυροπίνακα!!!!

Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.Παρακάτω δείτε τις δράσεις όλων των Εκπαιδευτικών Σελίδων της Συνεργασίας!Συνεχίστε την ανάγνωση »

Κάρτες Γεωμετρικών Στερεών Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality)

Ας πάμε τα Μαθηματικά σε άαααλλλο επίπεδο!
Τι θα λέγατε να μπορούσαν οι μαθητές μας να δουν έναν δεινόσαυρο πάνω στο θρανίο τους ή να προβάλλεται ένα βίντεο μέσα στο βιβλίο τους! Φανταστικό;!

Περίπου! Πολύ ωραίο σαν ιδέα αλλά δεν είναι πραγματικό ταυτόχρονα! Ονομάζεται Επαυξημένη Πραγματικότητα και μας δίνει τη δυνατότητα μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό ή το tablet να δούμε αυτά τα αντικείμενα, κείμενα ή βίντεο σαν να υπήρχαν όντως! Οι μαθητές είτε ατομικά είτε συνεργατικά μπορούν να ταξιδέψουν σε έναν παράλληλο με το δικό μας κόσμο και να δουν νέες πληροφορίες μέσα από μία μόνο εφαρμογή!

Κάπως έτσι ξεκινάει και η Τάξη Μαγική το ταξίδι σε αυτό τον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας!
Για αρχή λοιπόν, σας ετοίμασα Κάρτες με 4 Γεωμετρικά Στερεά (κύβο, ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, σφαίρα και πυραμίδα).
Τα βήματα γι' αυτή την εμπειρία είναι απλά:

1. Εκτυπώνετε σε κανονικό μέγεθος (όχι σμίκρυνση, όχι μεγέθυνση) στην επιλογή portrait, το pdf αρχείο που θα βρείτε παρακάτω και κόβετε τις κάρτες (δεν πλαστικοποιούμε).

2. Κατεβάζετε την εφαρμογή ARTutor (ξεχωριστό άρθρο εδώ) στο κινητό ή το tablet (Android & iOS) σκανάροντας τον κωδικό που θα βρείτε στο pdf.

3. Ανοίγετε την εφαρμογή από το κινητό/tablet και επιλέγετε "Σάρωση QR" και σαρώνετε τον επόμενο κωδικό που θα βρείτε στο αρχείο για να ανοίξετε το βιβλίο στην εφαρμογή.

4. Πηγαίνετε πάνω από κάθε κάρτα και βλέπετε το τρισδιάστατο μοντέλο του στερεού σαν να το είχατε μπροστά σας!

Κατεβάστε το αρχείο pdf από εδώ.

Συνεχίστε την ανάγνωση »

ARTutor εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας

Το ARTutor είναι μια πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας που αποτελείται από μια σελίδα διαχείρισης και μια εφαρμογή για κινητές συσκευές. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στα βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας που δημιουργήθηκαν στη σελίδα διαχείρισης.

To ARTutor αναπτύχθηκε στο AETMA Lab (Advanced Educational Technologies and Mobile Applications) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας η οποία αποτελείται από μια διαδικτυακή εφαρμογή και μια εφαρμογή για φορητές συσκευές.
The authoring tool επιτρέπει την δημιουργία βιβλίων επαυξημένης πραγματικότητας με έναν απλό και εύκολο τρόπο.
Η εφαρμογή για κινητά επιτρέπει στους φοιτητές την πρόσβαση στα επαυξημένα βιβλία που δημιουργήθηκαν στην διαδικτυακή εφαρμογή και είναι διαθέσιμη για λειτουργικά συστήματε Android και iOS.


Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως χρησιμοποιούμε την εφαρμογή:

Συνεχίστε την ανάγνωση »

Μαθαίνω την ώρα - Ρολόι Λουλουδάκι

Στολίστε την τάξη σας και κάντε την εκμάθηση της ώρας την πιο όμορφη στιγμή!
Στο αρχείο που θα κατεβάσετε θα βρείτε πέταλα με αριθμούς για την εκμάθηση της ηλεκτρονικής ώρας, αλλά και πέταλα με λέξεις για την εκμάθηση της αναλογικής ώρας. Εκτυπώστε τη σελίδα με το μίσχο και τα φύλλα σε πράσινο χαρτί  Α4! Επίσης, μπορείτε να εκτυπώσετε και τα πέταλα σε χρωματιστό χαρτί!


Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.

Συνεχίστε την ανάγνωση »

Τα Μικρά Βιβλία των Γραμμάτων

Τα Μικρά Βιβλία των Γραμμάτων! Μου πήρε λίγο χρόνο παραπάνω αλλά επιτέλους είναι έτοιμα και τα 24
Σε κάθε σελίδα υπάρχουν 2 βιβλία για κάθε γράμμα. Εκτυπώστε, κόψτε και συρράψτε! Φυσικά ασπρόμαυρα Think Green!
Κατεβάστε το αρχείο από εδώ!
Συνεχίστε την ανάγνωση »

Μολυβάκι Επεξεργασίας Γραπτού

Το Μολύβι Πως Γράφω ένα Κείμενο έχει αδελφάκι! Το Μολυβάκι Επεξεργασίας Γραπτού!
Πρόκειται για μία καρτελίτσα αυτοελέγχου και αυτοδιόρθωσης που βοηθά τον μαθητή και τη μαθήτρια να εντοπίσουν ελλείψεις και λάθη και να τα διορθώσουν μόνοι τους! Ανάλογα με το πόσα κουτάκια τσεκάρουν στη λίστα, τόσα αστεράκια κερδίζουν!!!

Εκτυπώστε και πλαστικοποιήστε ή κολλήστε το στο τετράδιό τους!
Φυσικά είναι ασπρόμαυρο (Think Green!), αλλά μπορείτε να το εκτυπώσετε σε χρωματιστό χαρτί για να ανεβάσετε τη διάθεση των μαθητών σας!


Κατεβάστε το αρχείο από εδώ! 
Δείτε ολόκληρο το Πακέτο Διδασκαλίας Γραπτού Λόγου εδώ!

Συνεχίστε την ανάγνωση »

Πως γράφω ένα κείμενο - Μολύβι-Οδηγός

Ένα ακόμη βοήθημα για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας!
Μολύβι - Οδηγός για το Πως να Γράψουν ένα Κείμενο!

Πόσοι μαθητές δυσκολεύονται να ξεκινήσουν το κείμενό τους, να οργανώσουν τις ιδέες τους, να βελτιώσουν την ιστορία τους με τις απαραίτητες αλλαγές και να θυμηθούν να διορθώσουν τα σημαντικότερα λάθη στο κείμενό τους;

Αυτό το βοήθημα αποτελεί έναν μπούσουλα για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ώστε και με την απαραίτητη βοήθεια από τον/την εκπαιδευτικό, να μπορέσουν να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν το κείμενό τους.

Φυσικά είναι ασπρόμαυρο για εξοικονόμηση μελανιού! Think Green!
Κατεβάστε το αρχείο από εδώ!Δείτε ολόκληρο το Πακέτο Διδασκαλίας Γραπτού Λόγου εδώ!

Συνεχίστε την ανάγνωση »