Κυνήγι Θησαυρού στο Σχολείο

Μου είναι δύσκολο να αναρτώ μέσα στη σχολική χρονιά, καθώς, ιδιαίτερα φέτος, ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος. Ωστόσο, δεν παύω να είμαι δημιουργική. Θα τα συγκεντρώσω όλα σιγά σιγά και θα τα χρησιμοποιήσετε του χρόνου.

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα Μαθηματικά. Και πως να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα μαθηματικά και να τα δουν ως πραγματικό παιχνίδι, απ' ότι μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού; Και επειδή τα μαθηματικά δεν είναι κάθετες προσθέσεις, πολλαπλασιασμοί και διαιρέσεις, αλλά οι πράξεις αποτελούν εργαλεία για να λύσουμε προβλήματα, έτσι και τα προβλήματα που έβαλα σε αυτό το Μαθηματικό Κυνήγι Θησαυρού δεν θέλουν χαρτί και μολύβι.



Πως παίζεται;

Πρώτα απ' όλα το παιχνίδι αυτό είναι για κάθε τάξη του δημοτικού σχολείου. Παίζουν οι μαθητές ανά τάξη και χωρισμένοι σε 2 ομάδες ακολουθώντας κάποιες πολύ απλές οδηγίες.

ΟΔΗΓΙΕΣ:
  • Οι μαθητές χωρίζονται σε 2 ομάδες. Καλύτερα ας το κάνουν μόνοι τους γιατί έτσι θα θέλουν περισσότερο να συμμετάσχουν στις λύσεις των προβλημάτων και θα θεωρούν το παιχνίδι πιο "δίκαιο".
  • Η δασκάλα τους δίνει το πρώτο πρόβλημα.
  • Οι ομάδες λύνουν το πρόβλημα και πηγαίνουν στον πίνακα με τα στοιχεία.
  • Αφού συμβουλευτούν τον χάρτη για το σημείο που βρήκαν στον πίνακα και αφού σιγουρευτούν για την αντιστοιχία του στην πραγματική αυλή, τότε πηγαίνουν στο επόμενο σημείο όπου θα βρουν κρυμμένο το νέο πρόβλημα.
  • Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ώσπου να βρουν το στοιχείο για το που είναι κρυμμένος ο θησαυρός.
Σημείωση: Σε όλη αυτή τη διαδικασία, η δασκάλα έχει στα χέρια της το φύλλο της διαδρομής των 2 ομάδων και ελέγχει τις λύσεις τους ώστε να μη βρεθούν σε λάθος σημείο και χάσουν χρόνο.

  • Η ομάδα που θα παραβεί τους κανόνες και κάνει "ζαβολιές" απλά ψάχνοντας τον θησαυρό στην αυλή, τιμωρείται με 10 λεπτά καθυστέρησης.



UPDATE: Επειδή κατά καιρούς μου ζητάτε περισσότερες διευκρινήσεις για το παιχνίδι αυτό (και γιατί μάλλον τότε δεν το είχα μάλλον πολύ με την οργάνωση) θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω βήματα:

Για την προετοιμασία:

  • Ο/Η εκπαιδευτικός αρχικά φτιάχνει έναν χάρτη της αυλής. Τον χάρτη αυτόν τον αναρτούμε στο σημείο της αφετηρίας.
  • Στη συνέχεια, κόβετε τους γρίφους από το αρχείο που κατεβάζετε (προσοχή να μη μπερδέψετε τους γρίφους της μίας τάξης με αυτούς κάποιας άλλης, όπως και των ομάδων μεταξύ τους).
  • Κρύβετε τους γρίφους σε διάφορα σημεία της αυλής (που απεικονίζονται στο χάρτη) και σημειώνετε στο Φύλλο Διαδρομών (από το αρχείο) που βρίσκεται το κάθε στοιχείο ώστε να μη τα χάσετε ή τα ξεχάσετε.
  • Στη συνέχεια εκτυπώνετε τον πίνακα με τα στοιχεία από το αρχείο. Υπάρχουν δύο πίνακες, ένας για κάθε ομάδα αλλά είναι ίδιοι για όλες τις τάξεις. Τους πίνακες αυτούς τους αναρτάτε στην αφετηρία μαζί με τον χάρτη. Κόβετε τα χαρτάκια με τους αριθμούς της πρώτης σελίδας κάθε ομάδας και τα κολλάτε πάνω από την αντίστοιχη θέση της δεύτερης σελίδας για κάθε ομάδα. Έτσι, δημιουργούνται μικρά παραθυράκια. Κάτω από κάθε λύση (αριθμό από τα παραθυράκια) μπορείτε να γράψετε που βρίσκεται το επόμενο στοιχείο (οι λύσεις για τους γρίφους κάθε τάξης βρίσκονται στα Φύλλα Διαδρομών κάθε τάξης και κάθε ομάδας ώστε να μη μπερδευτείτε).
  • Είστε έτοιμοι να παίξετε το παιχνίδι!
  • Δίνετε στα παιδιά το πρώτο στοιχείο και το παιχνίδι ξεκινά.
  • Μη ξεχάσετε να κρύψετε τον θησαυρό στο τελευταίο στοιχείο (όπως φαίνεται στο Φύλλο Διαδρομών).
  • Αν τα παιδιά δυσκολευτούν ή δεν απαντούν σωστά σε κάποιο γρίφο θα πρέπει να μπορούν να συμβουλευτούν έναν εκπαιδευτικό που θα βρίσκεται στην αφετηρία και θα “ελέγχει” το παιχνίδι.
  • Τον χάρτη όπως και τους πίνακες με τα Στοιχεία που θα αναρτηθούν στη αφετηρία προτείνω να τα εκτυπώσετε τουλάχιστον σε Α3. Προσωπικά τον χάρτη τον είχα σχεδιάσει σε χαρτόνι κάνσον.





Τέλος με τις οδηγίες. Τώρα, εκτός από το αρχείο που θα κατεβάσετε, θα χρειαστείτε να φτιάξετε και έναν "πειρατικό" χάρτη της αυλής σας. Μπορείτε να τον κάνετε μαζί με τους μαθητές σας, αρχικά σε ομάδες και στη συνέχεια, επιλέγοντας τα καλύτερα στοιχεία κάνετε έναν τελικό χάρτη σε χαρτόνι κάνσον.

Για θησαυρό μπορείτε να κάνετε πολλά! Για μπαούλο χρησιμοποίησα ψυγειάκι θαλάσσης ντυμένο με καφέ χαρτόνι. Για θησαυρό μπορείτε να βάλετε από τα κλασικά χρυσά σοκολατένια νομίσματα, μέχρι σοκοφρετάκια, γλυφιτζούρια ή παγωτά! Μέσα στο μπαούλο μαζί με το θησαυρό μη ξεχάσετε να βάλετε σε ρολάκια και τα βραβεία για τους νικητές.



Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.


Για οποιαδήποτε απορία αφήστε ένα σχόλιο από κάτω.

Σχόλια